Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Csak a jégpálya hiányzik Székelyudvarhelyen, de már nem kell sokat várni rá
2019-07-16
 

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia az elmúlt évek során arra törekedett, hogy erőforrással, szakértelemmel, infrastruktúrával segítse a régió különböző pontjain lévő jégkorongműhelyeket, ugyanakkor összefogja, inspirálja őket, hogy egy közös célért dolgozzanak. A mostanra teljesen megújított jégkorongmozgalom lényege, hogy a központokban azonos elvek, szakmai szempontok mentén folyik a munka. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyes városok, kistérségek jégkorongközösségei nem rendelkeznek saját arccal, saját identitással. A nyár folyamán felkeressük a nyolc székelyföldi hokibázist, és igyekszünk betekintést nyújtani a település, a vidék hokimúltjába, jelenébe, az adott  központban folyó munkába, értékrendbe, filozófiába. Elsőként Székelyudvarhelyre látogatunk.

Reggel kilenc óra környékén érkezünk Székelyudvarhelyre. A városi sportcsarnok szomszédságában 25 fokban folyik a jégkorongedzés. Egy kisebb és egy nagyobb csoportba osztva, három szakember vezetésével éppen a bemelegítésüket végzik a kishokisok. Az edzők közben bójákat raknak ki, teniszlabdákat készítenek elő, majd bemutatják sorban a gyakorlatokat.

Összesen több mint hatvan gyerek jár hétről hétre edzésre, ahogy később ők is elmesélik, nem szívesen hiányoznak egy alkalomról sem. Van, aki ezen a reggelen angoltáborból kérezkedett el, hogy a többiekkel indítsa a napot.

Ez a fajta lelkesedés tapasztalható mindenkin az edzés során. Láthatólag eredményes is az ilyen hozzáállás, hiszen 2016 decemberében indult el ismét - sok éves szünet után - a jégkorongoktatás Székelyudvarhelyen, az utóbbi szezonban pedig már sikerült felnőni azokhoz az ellenfelekhez, akiknek nem kellett az udvarhelyiekhez hasonló törést átélniük. Az edzők elmondása szerint az első szezonban még csak nagyarányú vereségek jutottak nekik, idén azonban már kiegyensúlyozottabb meccseket játszottak, sőt, a győzelmek is egyre gyakrabban jöttek.

Székelyudvarhely ugyan értékes hokimúlttal rendelkezik, a közelmúltja mégis nagyon szomorú. Az 1950-es években már meghonosodott a sportág, a második évtől kezdve bajnoki résztvevő is volt a város. Kiváló sportemberek fordultak meg a csapatban, köztük olyan játékosok is, akik kézilabdában és jégkorongban egyaránt az országos elithez tartoztak.  A szurkolói érdeklődés és a sportolói akarat ugyan végig adott volt, ám a ’90-es évek elején anyagi nehézségek miatt mégis megszűnt a hoki a városban.

2016-ban aztán egy sajátos összefogás révén az amatőr hokisták, hokikedvelők, a városi önkormányzat és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia újra életet lehelt a sportágba. Megalakult a VSK Székelyudvarhely, amelynek első szakosztálya éppen a jégkorong volt, majd elkezdődtek a toborzók és a rendszeres foglalkozások. Ma Bán-Széll István vezetőedző, László Zsolt és Lukács Albert segédedzők irányításával zajlanak a tréningek.

A legnagyobb kihívást az jelentette az elmúlt szezonokban, hogy a városban nincs fedett műjégpálya, ezért a jeges tevékenységeket az évnek egy rövid időszakában tudták csak otthon végezni. A fennmaradó hónapokban heti két alkalommal a csíkszeredai sátortetős pályát vették igénybe. Nem meglepő tehát, hogy az edzők a beszélgetések során folyamatosan visszatértek a jégpálya építésének kérdésére. Ugyanakkor az infrastrukturális hiányosságokra úgy tekintettek, mint ami meghatározza a haladás ütemét, de nem lehetetleníti el az őszinte, igényes munkát.

Elmondásuk szerint arra törekednek, hogy a gyerekek megtanulják, megszeressék, élvezettel, jó szívvel gyakorolják a jégkorongot, amely komplexitásából adódóan rendkívül pozitív hatással van a fizikai és mentális fejlődésükre. Ennek megfelelően lemorzsolódás szinte egyáltalán nem volt az elmúlt években. Mint mondják, igyekeznek összehozni a fiatalokat, egy életformát adni át, amely fegyelemmel, csapatszellemmel, összetartással jár együtt, és a sporton kívül is érezteti a hatását. Az udvarhelyi műhely az eredményorientáltság helyett a nevelésre fókuszál, sportembereket, sportbarátokat képez. Ez a szellemiség kiváló alapot fog jelenteni arra az időszakra, amikor heti több jeges edzéssel, jóval következetesebben és célirányosabban készülhetnek majd a kishokisok.

Úgy tűnik, egyre közelebb vagyunk ehhez, ugyanis a városi tanács képviselője, Hajdó Zoltán szerint már idén elkészülhet Székelyudvarhelyen a fedett műjégpálya, amivel új időszámítás kezdődhet a város sportéletében. Ha ez összejön, Udvarhely nagyon gyorsan felzárkózhat majd azokhoz a műhelyekhez, amelyek évek óta műjégpályával rendelkeznek, hiszen ahogy Lukács Albert segédedző megfogalmazta: náluk kiesett szinte harminc év a jégkorongéletből, viszont emiatt nagyobb lelkesedéssel tekintenek a jövőbe, mint azok, akik nem voltak hasonló helyzetben.


Hogyha Székelyudvarhelyen vagy vonzáskörzetében él, és szeretné, hogy az Ön gyereke is kipróbálja a jégkorongot ,és részesüljön azokból az élményekből, amikkel egy ilyen komplex csapatsport művelése jár, érdeklődjön a következő telefonszámok valamelyikén: 0744 848 382 vagy 0745 029 289.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia