Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Calgary, Szöul, Csíkkarcfalva - interjú Dean Holdennel
2019-10-08
 

Egy hónappal ezelőtt, szeptember elején érkezett meg Felcsíkra a Székelyföldi Jégkorong Akadémia új munkatársa, a kanadai születésű, Dean Holden, aki a kisebb korosztályok mellett fog mentőredzői feladatokat ellátni. A rendkívül képzett és szerteágazó tudással rendelkező szakemberrel rövid beilleszkedési időszakot követően beszélgettünk.

Isten hozta Székelyföldön! Honnan érkezett hozzánk, hol élt és dolgozott korábban?

Edmontonban, Albertában születtem, de hamarosan Calgary közelébe költöztünk. Itt, a városban és egy közeli farmon nőttem fel. Később az egyetem és a jégkorong miatt éltem Washingtonban is, ahol pszichológiát, szociológiát, majd kineziológiát is tanultam. Azóta önképzés vagy munka miatt hosszabb-rövidebb ideig laktam Dél-Koreában, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban is.

Eszerint rendszeresen új környezetben, új emberek között találja magát. Mi a legfontosabb, ami Dean Holdent az embert és az edzőt jellemzi?

A folyamatos fejlődés, növekedés iránti igény a személyiségem alapvonása, kritikusan gondolkodom, és tele vagyok természetes, ösztönös kíváncsisággal. Imádok tanulni, olvasni, utazni, új helyek történelmét, kultúráját megismerni.

Mindig igyekszem tisztelettel és becsülettel fordulni a körülöttem lévő emberekhez. Alapelvem, hogy emberekkel dolgozunk együtt, nem pedig „jégkorongozókkal”, „edzőkkel”. Ezért fontosnak tartom, hogy jó kapcsolat alakuljon ki a munkatársak között. Természetesen nincs mindenre válaszom, de 30 éves edzői múlttal a hátam mögött rengeteg tapasztalat halmozódott fel, amit szeretnék megosztani.

Mint mondta, kiemelt fontossággal bír Ön számára a folyamatos fejlődés. Hogyan alakult ebből a szempontból a szakmai pályafutása az elmúlt években?

Minden helyzetben igyekeztem tanulni a környezetemben élőktől. Ez segített abban, hogy lépésről lépésre haladva egyre magasabb szinten kapjak bizonyítási lehetőséget.

Az edzői munkát már az utolsó ifi játékos évemben elkezdtem Washingtonban. Azóta dolgoztam a legkisebb korosztályoktól egészen a legmagasabb szintig. Kipróbálhattam magam például olyan NHL-es csapatok mellett, mint a Calgary Flames, de játékosmegfigyelőként együttműködtem a Philadelphia Flyers, Vancouver Canucks vagy épp a Los Angeles Kings csapatával is.

Válogatott szinten is vannak meghatározó élményeim, 5 évvel a dél-koreai téli olimpia előtt felkértek, hogy mérjem fel az országban a jégkorong aktuális helyzetét, és dolgozzak ki fejlesztési stratégiát U5-től a felnőtt válogatottig. Büszke vagyok erre a megbízásomra, ugyanis úgy érzem, sikerült megfelelnem az elvárásoknak. Az én vezetésem idején a női válogatott bronzérmet szerzett az olaszországi világbajnokságon.

Emellett folyamatosan figyelek a továbbtanulásra is. Calgaryban szereztem meg a legmagasabb edzői képesítést, amely Kanadában lehetséges. Jelenleg a Cardiff Metropolitan University doktori képzésén veszek részt.

Ezek után hogyan jutott el Önhöz a Székelyföldi Jégkorong Akadémia megkeresése?

Közel két évtizede ismerem az akadémia technikai igazgatóját, Del Pedricket, akivel egy edzői konferencián találkoztam először. Mindig is szerettem volna vele együtt dolgozni, hiszen nagyon sokra tartom őt! A legtöbb ponton megegyezik az edzői és tanári filozófiánk. Finnországban, Vierumakiban tavaly júliusban alkalmam volt az edzőképzésben is aktívan részt venni. Ekkor jöttem rá, hogy nagyon élvezem, ha segíthetek a szakembereknek. Ezt követően beszéltünk Dellel az akadémia terveiről, és kedvet kaptam, hogy csatlakozzak a csapathoz.

Mi lesz a szerepe a Székelyföldi Jégkorong Akadémia képzési rendszerében?

Elsősorban mentoredzőként fogok dolgozni az U8-U12-es korosztályok mellett. Az én felelősségem lesz, hogy bővíteni tudjuk az edzők ismeretanyagát, el tudjuk mélyíteni az egyes kérdések megértését. Segítek nekik abban, hogy tisztában legyenek az erősségeikkel és a hiányosságaikkal is, amelyeken dolgoznunk kell.

Naponta találkozik edzőkkel és különböző korú gyerekekkel. Milyen alapelvek, milyen filozófia mentén segíti, támogatja őket?

Elsősorban jó példával igyekszem szolgálni. Két fontos szabály van számomra, az egyik az aranyszabály: bánj úgy másokkal, ahogyan szeretnéd, ha veled is bánnának. A másik a becsületszabály: képességedhez mérten csináld meg, amit kértem tőled, akkor is, ha épp senki nem figyel, vagy ellenőriz, majd tegyél hozzá egy kis extrát. A filozófiám egyszerű: A sportot arra használom, hogy az életben is értékes készségeket tanítsak, hiszen a profi sport sem tart örökké. Mindig három kérdést szoktam feltenni: Élvezted? Tanultál? Vissza fogsz térni? Azt remélem, a játékosok mindhárom kérdésre igennel válaszolnak.

Mentoredzőként mit vár el azoktól a szakemberektől, akiknek segíteni fog?

Figyelmet, tiszteletet, becsületet, őszinteséget, megfelelő munkamorált és nyitottságot. Ezek elégséges alapot képeznek ahhoz, hogy termékeny együttműködés alakulhasson ki, és jó ütemben haladjunk a közös célunk felé, ami nem más, mint a Székelyföldi Jégkorong Akadémián folyó edzői munka fejlesztése.

Körülbelül egy hónapja van Székelyföldön. Mik az első benyomásai?

Jégkorongos szempontból a legelső hatalmas meglepetés az infrastruktúra volt, amelynek bizonyos részei világszínvonalúak. A karcfalvi létesítményt a salzburgi Red Bull kampuszhoz tudnám hasonlítani, amely kisebb ennél. Ha elkészül a kollégium is, hihetetlen lehetőségek lesznek a gyerekek képzésére.

Egy másik szemszögből tiszta, kellemes helynek érzem Székelyföldet. Karcfalva egy gyönyörű falu, amely a Sziklás-hegységben lévő farmunkra emlékeztet. Az emberek kedvesek hozzám, de szeretnék még többet látni Erdélyből!

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia