Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Az SZJA-nál vizsgált a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
2024-05-10
 

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia sportkollégiuma adott otthont a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportjának, amely egy sor szűrővizsgálatot végzett a karcfalvi Mártonffy György Általános Iskola diákjain. A szervezet küldetése teljesen összhangban van az SZJA, illetve az orvosi központunk törekvéseivel, ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy hozzájárulhattunk közel 1000 vizsgálat lebonyolításához.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete többévtizedes múltra visszatekintő intézményként azért dolgozik, hogy minél több gyereknek segítsen egy testileg és lelkileg egészséges, vidám élet megteremtésében. Ennek a törekvésnek egyik legfontosabb eleme a rendszeres ingyenes szűrővizsgálat, illetve orvosi ellátás. Ebből számos szakorvos veszi ki a részét, akik teljesen önkéntesen, térítésmentesen vesznek részt a programban.

Az ingyenes szűrővizsgálat a csíki térségben régóta elérhető minden évben kétszer. A Gyermekmentő önkéntes orvoscsoportja más-más településekre látogat el ilyenkor, ahol az éppen soron következő oktatási intézmény minden tagját igény szerint térítésmentesen megvizsgálják. A szűrővizsgálatok célja, hogy időben felszínre kerüljenek azok a rejtett egészségügyi problémák, amelyek a későbbiekben negatív következményekkel járhatnak.

Az utazó orvoscsoportnak minden alkalommal tagja legalább egy gyermekgyógyász, akihez különböző szakorvosok csatlakoznak. A mostani körúton fül-orr-gégész, ortopéd, és gyermekneurológus is Székelyföldre érkezett. A szakemberek előbb a Gyimesekben végeztek vizsgálatokat, majd Karcfalvára helyezték át a székhelyüket. Itt három napon át a Mártonffy György Általános Iskola óvodás és iskoláskorú diákjai rendelkezésére álltak.

A Gyermekmentő Szolgálat szakemberei azon túl, hogy a vizsgálatok során azonosítják az esetleges egészségügyi problémákat, a fiatalok utánkövetését is vállalják. Ez annyit tesz, hogy eljuttatják a helyi egészségügyi rendszer azon szereplőihez, amelyek szakszerű segítséget tudnak nyújtani. Amennyiben olyan problémával szembesülnek, amelynek megoldása magyarországi kezelést vagy anyagi ráfordítást kíván meg a családtól, szükség esetén ennek költségeit is fedezik.

A vizsgálatok szerdától péntekig a sportkollégiumban zajlottak. Az SZJA, és az általa működtetett orvosi központ célja, hogy hozzájáruljon Felcsík és Székelyföld általános egészségügyi állapotának, életminőségének javulásához. Ezért nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének teret és hátteret biztosíthattunk. Az általuk elvégzett munkát felbecsülhetetlenül értékesnek és példamutatónak tartjuk.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia