Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Általános műveltségi vetélkedő szervezésében vállalt szerepet az SZJA
2024-05-15
 

A karcfalvi Mártonffy György Általános Iskola egy országos általános műveltségi vetélkedő házigazdája volt az elmúlt hétvégén. A rangos verseny szervezésben a Székelyföldi Jégkorong Akadémia is igyekezett segítséget nyújtani. A résztvevők, illetve a kísérők elszállásolásában, bizonyos alternatív programok megszervezésében vállalt szerepet az SZJA.

Azt követően, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének önkéntes orvoscsoportját láttuk vendégül, hogy megközelítőleg 1000 szűrővizsgálatot végezzenek el 300 karcfalvi gyereken, egy másik közhasznú tevékenységben is partnerek voltunk az elmúlt héten.

A Kurutty nevet viselő, elemi iskolásoknak szóló általános műveltségi vetélkedő országos szakaszát az idei évben a Mártonffy György Általános Iskola szervezte, ugyanis az előző évben sikerült megnyerniük a megmérettetést. A versenyre érkező gyerekek, illetve kísérőik jelentős részben a Sportkollégiumban voltak elszállásolva, illetve az SZJA bázisán egyéb alternatív programokon is részt vettek az ittlétük alatt. A jégpályán a Kalibáskő Gyermekvilág Egyesület például egy jurtát állított fel, amelyben a magyarságismereti foglalkozások zajlottak.

A verseny már 24 éves múltra tekint vissza, és az alapítása szintén Felcsíkhoz kötődik, ugyanis Csíkszentdomokoson indították útjára. A vetélkedő évről-évre rengeteg diákot és pedagógust érint, ugyanis a körzeti és megyei szakaszokon nagyon sok csapat áll rajthoz. Ezáltal minden tanévben alkalmuk van a gyerekeknek egy sajátos, az iskolai hétköznapoktól eltérő módon fejlődni, készülni, gyakorolni.

 A Kurutty szellemiségében is közel áll az Akadémia elveihez, ugyanis a magyar anyanyelvű gyerekek készségfejlesztését, gyakorlati tudásának bővítését tűzte ki célul, amely hozzájárul a szülőföldön való boldoguláshoz. Legalább ennyire fontos, hogy egy olyan versenyről van szó, amelyen eltérő évfolyamokon tanuló kisiskolások alkotnak egy csapatot. Ez egyrészt a csapatszellem, az együttműködés miatt fontos, másrészt pedig azért, mert akárcsak a sportban, az iskolában is fontos, hogy az eltérő fejlettségi, felkészültségi szinten álló fiatalok együtt tudjanak működni, jó hatással legyenek egymásra.

Az esemény nívóját mutatja, hogy a karcfalvi résztvevők mellett a versenyre érkeztek Aradról, Nagyváradról, Marosvásárhelyről vagy éppen Kolozsvárról is csapatok.

Örülünk, hogy támogatóként, partnerként hozzájárulhattunk a rendezvény gördülékeny lebonyolításához. Az SZJA infrastruktúrájának, az orvosi és metodikai központnak, illetve a kollégiumnak deklarált célja, hogy a jégkorong szereplői mellett Felcsík kistérséget is szolgálja.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia