Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
Aleksi Jääskeläinen: Kiváló atlétának kell lenned, és csak utána kapusnak
2020-09-08
 

Augusztus elején érkezett Felcsíkra a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kapusaiért és kapusedzőiért felelős új mentor. Aleksi Jääskeläinen azonnal munkához is látott, már az első hetekben több összetartást vezényelt a különböző korosztályok számára. Az elmúlt években az orosz második vonalban és az Erste Ligában dolgozó szakemberrel a székelyföldi kapusokról, az első időszak tapasztalatairól és az edzői értékrendjéről beszélgettünk.


Egy hónappal ezelőtt érkezett Székelyföldre. Mivel teltek az első hetek?

A legelső időszak az ismerkedésé, tanulásé volt. Igyekeztem elsajátítani az itt érvényes szabályokat, rutinokat, találkoztam az edzőkkel, a játékosokkal és a menedzsmenttel. A Sapientia U23 kapusaival rögtön az érkezésem után el is kezdtük a munkát.

Milyen benyomásokkal gazdagodott az akadémiával, illetve Székelyfölddel kapcsolatban?

Az akadémia adottságai lenyűgözőek, remélem a helyi fiatalok is tudatosítják magukban, hogy milyen kivételes környezetben készülhetnek. Az akadémia dolgozói szintén kedvesek és segítőkészek velem, úgyhogy könnyű volt elkezdeni a munkát.

Az utóbbi három évben nagy városokban laktam, ahhoz viszonyítva nagyon csendes itt minden. Én egyébként egy kis faluban nőttem fel Finnország középső részén, úgyhogy egyáltalán nem idegen ez az életforma. A sok hegy viszont kimondottan szokatlan nekem, ugyanis Finnországban nincs túl sok belőlük, emiatt nagyon megkapóak számomra. Szeretem a természeti adottságokat és a látványt errefelé.

Sok játékos találkozhatott, dolgozhatott önnel, így edzőként számukra már ismerős. De meséljen az SZJA közösségének, melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket Aleksi Jääskeläinenről mint emberről tudnunk kell?

Finnországból jöttem, ahol a szociális normák, a szokások különböznek az itteniektől. A finnek visszahúzódó, befelé forduló emberek. Mi nem szoktunk hozzá, hogy minden nap üdvözöljünk mindenkit és kezet rázzunk. Vagyis ha néha elfelejtem ezt, akkor senki ne gondolja, hogy faragatlan vagy érdektelen vagyok, egyszerűen ilyenek vagyunk mi, finnek.

Két nagy szenvedélyem van, a heavy metal és a jégkorong. A munkám során mindig arra törekszem, hogy minél többet tanuljak a játékról és segítsem mások fejlődését.

Milyen alapelvek mentén dolgozik a játékosokkal? Mit vár el tőlük?

Ez rendkívül egyszerű. Megfelelő munkamorált és szenvedélyt, odaadást várok el a játék iránt. Azt kérem a játékosoktól, hogy minden egyes nap száz százalékosan koncentráljanak.

A mögöttünk hagyott szezonokban profi kapusokkal dolgozott együtt Kínában a Kunlun csapatánál és Magyarországon a Hokiklub Budapestnél, most pedig ifjúsági sportolókért felel. Hogyan befolyásolja ez a váltás az edzői hozzáállását? Mi a különbség a két típusú munka között?

Hatalmas eltérés van a kettő között, másfajta edzői attitűdöt igényelnek. A profik igazából már tudják, hogy mit kell tenniük, hogy a csúcsra jussanak, és ott meg tudjanak maradni. A legtöbben nagyon tudatosak, tisztában vannak vele, mi a legjobb számukra a fejlődésük, formájuk szempontjából. Velük a legtöbb munka általában a jégen kívül van. A mentális felkészítés kiemelt feladatom, amikor hivatásos kapusokkal dolgozom. Az ifjúsági korosztályok esetében az alapokat kell lefektetni, meg kell tanítani őket, hogy lépésről lépésre hogyan haladhatnak a céljuk felé.

A profik között nagyon jól meghatározható, sőt mérhető a siker. Hogyan értelmezi a sikert az utánpótlásban?

Nyilvánvaló, ha meccseket nyerünk, az mindig élvezetes és jó dolog, de azt gondolom, hogy a legnagyobb siker, amikor egyéni szinten látható a fejlődés. Szerintem a statisztikák és a győzelmek csak ezután következnek a fiatal kapusok esetében.

Érkezése óta már több edzőtábort vezényelt a különböző korosztályok kapusainak. Hogyan épül fel egy-egy ilyen alkalom?

A finnországi mentoredzőmmel közösen otthon 15 éven keresztül rendeztünk hasonló edzőtáborokat, vagyis elég letisztult elképzelések mentén szervezem most már az összetartásokat.

Fontos, hogy a résztvevők ne legyenek túl sokan, hogy minden kapus elégséges ismétlést tudjon végezni egy-egy gyakorlatból. A jeges gyakorlatok a korosztályok és a felkészültségi szintek függvényében változnak, de az edzőknek figyelniük kell az egyéni különbségekre, és reagálniuk kell ezekre az edzés során.

A táborban a napok nagyon hosszúak, ezért hangsúlyt fektetünk az elegendő pihenésre és a megfelelő táplálkozásra. Én azt remélem, hogy minden kapus mosollyal az arcán hagyja el az összetartásokat.

Az eddigi közös munka alapján mi a véleménye általánosságban az itteni kapusokról? Hogyan értékeli a teljesítményüket?

Az első benyomásom, hogy nagyon keményen dolgoznak, és maradéktalanul elvégzik, amit kérek tőlük az edzéseken. Kissé szégyenlősek, amikor angolul kell beszélniük, ezért még nem tudok eleget arról, hogy ők hogyan gondolkodnak.

A legnagyobb különbséget a fizikális felkészültségben tapasztalom a székelyföldi és a finnországi kapusok között. Először kiváló atlétának kell lenned, és csak utána kapusnak.

Amikor egészen fiatal játékosokat készít fel, él az ön fejében egy ideális kapusnak a képe, amilyenné válnia kellene a tanítványoknak?

Ahogy részben már említettem, a munkamorál és a szenvedély a legfontosabb a kapusok számára, mert ilyen hozzáállással könnyen lehet fizikai készségeket fejleszteni.

Számomra a hokikapus a legelbűvölőbb poszt minden sportot összevetve. Egyéni sportoló vagy egy csapatsporton belül.Szükséged van erőre, ügyességre, gyorsaságra, mozgékonyságra és hajlékonyságra is egyszerre. Amikor a felnőttek közé kerülsz, akkor a mentális készségek még fontosabbá válnak. Egyszóval az ideális kapus az, aki egyszerre rendelkezik kiváló fizikai és mentális készségekkel.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia