Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
A székely hoki bölcsője: Csíkszereda
2022-11-16
 

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia tevékenysége nyolc különböző hokiműhelyben zajlik. Az egyes központokban azonos szakmai, pedagógiai elvekre építenek, de mindegyiknek megvan a saját arca, hangulata, erőssége, illetve gyenge pontja. A következőkben nagyjából heti rendszerességgel felkeressük az egyes hokibázisokat, és írott riportok, fotók, videók formájában megmutatjuk, hogy miként zajlik ott az élet. Szeretnénk ugyanis, ha minden szülő pontosan ismerné, milyen lehetőségek állnak gyereke rendelkezésére lakhelyük közelében. A #KÖZPONTBEJÁRÓ első részében Csíkszeredába látogatunk.

Jégkorongos körökben valószínűleg mindenki találkozott már a híres anekdotával, amelyben Vákár Lajos és társai megismerik, majd meghonosítják Székelyföldön a jégkorongot. A filmhíradóból megismert sportágat pedig éppen Csíkszeredában kezdték el gyakorolni, úgyhogy a városban és könyékén élő emberek büszkén tekintenek vissza hokis múltjukra. Szerencsére nemcsak történelme van a sportágnak, de jelene és jövője is.

A három idősík az 1971-ben felavatott műjégpályán ér össze, amely máig a sportág atyjának, Vákár Lajosnak a nevét viseli, közben itt éri el sikereit, itt ünnepli a román bajnokságban és az Erste Ligában aratott győzelmeit a Csíkszeredai Sportklub, de ugyanitt edzenek a jövő reménységei is, az U14-es, U16-os, U18-as jégkorongozók. A kisebbek, 5-6 évestől egészen 12 éves korig pedig a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által építtetett sátortetős műjégpályán gyakorolnak. Ez Molnár Lajos nevét viseli, akihez a korcsolyázás meghonosítása köthető.

Amikor mindkét jégpálya üzemel, a sportolóknak és edzőknek megfelelő körülmények állnak rendelkezésükre, ugyanis minden csapat elégséges jégidőt kap, az edzéseket pedig úgy lehet időzíteni, hogy a családok, gyerekek napi ritmusához is illeszkedjen. Ennek fényében nem is meglepő, hogy nagyon sokan tanulják a hoki ABC-jét a sátortetős pályán. A három kicsi, U8-as, U10-es, U12-es korosztályban mintegy 140 gyerek jár rendszeresen edzésre. A pontos számot azért is nehéz megmondani, mert napról napra tűnnek fel új arcok a palánk mellett, akik szeretnének csatlakozni, és rövid időn belül ugyanolyan magabiztosan korcsolyázni, mint az 1-2 évvel idősebb társaik.

A nagyobb korosztályoknál valamivel kisebb a létszám, de ott is nagy érdeklődés mellett zajlanak az edzések. Az U14-ben például két csapattal is rajthoz tudott állni a hazai bajnokságban Csíkszereda, ami több szempontból is érdekes. Egyfelől azt mutatja, hogy nemcsak a kezdeti lelkesedés nagy, de jelentős százalékban a sportágon belül maradnak azok, akik egyszer kipróbálják. Ugyanakkor rávilágít arra a dicséretes edzői felfogásra is, miszerint minden játékosnak versenyzési lehetőséget, fejlődési alkalmat kell biztosítani.

Csíkszeredában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia nyolc edzőt foglalkoztat, akik a különböző korosztályoknál más-más feladatokat látnak el. Elmondása szerint Koncsag Kinga, Bács Lóránt, Lajos Tamás, Magyar Áron, Moldován Ervin, Petres Tivadar, Varga András és Szabó István is két célért dolgozik napról napra. Egyrészt olyan környezetet próbálnak biztosítani, ahol minden gyerek jól érzi magát, élvezi a sportot, vidám. Másrészt pedig mindenkit segíteni akarnak abban, hogy életkorához, tehetségéhez, ambíciójához mérten fejlődni tudjon, ki tudja hozni magából a legtöbbet.

Természetesen továbbra is lehet csatlakozni a csíkszeredai hokis családhoz, érdemes egy esélyt adni a gyereknek. Ahogy Koncsag Kinga látogatásunkkor megfogalmazta, ha egy gyereket egy-két edzésre behoznak a jégpályára, utána biztosan győzködni fogja a szüleit, hogy rendszeresen részt vehessen a foglalkozásokon.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia csíkszeredai központjába Koncsag Kinga edzőnél lehet jelentkezni a következő telefonszámon: 0747 115 707.

Hamarosan videós összeállítással is jelentkezünk a szeredai központunkból Facebook és Instagram-oldalunkon.


Ne maradj le újdonságainkról! Iratkozz fel hírlevelünkre ITT!

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia