Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
A legszerencsésebb hokiműhely: Felcsík
2022-11-24
 

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia tevékenysége nyolc különböző hokiműhelyben zajlik. Az egyes központokban azonos szakmai, pedagógiai elvekre építenek, de mindegyiknek megvan a saját arca, hangulata, erőssége, illetve gyenge pontja. A következőkben nagyjából heti rendszerességgel felkeressük az egyes hokibázisokat, és írott riportok, fotók, videók formájában megmutatjuk, hogy miként zajlik ott az élet. Szeretnénk ugyanis, ha minden szülő pontosan ismerné, milyen lehetőségek állnak gyereke rendelkezésére lakhelyük közelében. A #KÖZPONTBEJÁRÓ második részében Felcsíkra látogatunk.

A világon talán kevés olyan hely van, ahol vidéki környezetben annyira magas színvonalú jégkorongos képzési lehetőségek érhetők el, mint a felcsíki kistérség közepén, Csíkkarcfalván. A környező falvakban születő gyerekeknek ugyanis a legmodernebb adottságok és a legújabb képzési módszerek állnak rendelkezésükre lakhelyüktől alig néhány kilométerre.

A Felcsík SK a 2010-es évek eleje óta ugyanott szervezi programjait, ahol 2016-ban elkezdett kiépülni a Székelyföldi Jégkorong Akadémia bázisa. A szerencsés egybeesésnek köszönhetően a Felcsíkon hokizó gyerekek nemcsak a jégpályát, de például az orvosi és metodikai központot is használhatják. Készülhetnek a mindennel felszerelt edzőteremben, gyakorolhatnak a hokis készségeket fejlesztő gépek segítségével.

Az áldásos helyzettel élni is tud a központ, ugyanis összesen több, mint 160 gyerek látogatja a karcfalvi edzéseket. A legkisebbektől, az U6-osoktól egészen U16-os korosztályig tudnak kiállítani csapatokat. Annak ellenére, hogy nem egy több évtizedes múltra visszatekintő utánpótlásklubról beszélünk, a korosztályos magyar, illetve romániai válogatottakban is rendszeresen szerephez jutnak itt nevelkedő gyerekek.

A legkiválóbb, legelszántabb hokisoknak még az is az előnyükre válhat, hogy ugyancsak Felcsíkon épült fel az SZJA sportkollégiuma, amely az elitképzési program fő helyszíne. Az ide bekerülő játékosoknak tehát könnyebb dolguk van, mert nem kell akkora környezetváltozással szembenézniük, továbbra is családjuk közvetlen közelében maradhatnak.

A felcsíki utánpótlás fejlődése érdekében a Székelyföldi Jégkorong Akadémia hét edzőt foglalkoztat ebben a központban. Az itt folyó munka megszervezését és a szakembergárda tevékenységének összehangolását elsősorban Antal Előd mentoredző végzi. A különböző korosztályok mellett Antal Norbert, Balázs Andrea, Galusnyák Botond, Gyenge Tamás, Bálint Roland dolgozik. A kapusok felkészítését Vizi Botond végzi. Természetesen a szerepkörök megosztása nem jelenti azt, hogy csak egy-egy edző van jelen a foglalkozásokon. Látogatásunkkor az U12-esek délutáni edzését két szakember vezette, viszont a nagyobb létszámú esti tréningen például mind a hét szakember jégen volt.

Az edzőkkel beszélgetve és a tevékenységeket figyelve meggyőződhettünk, hogy az elvek szintjén és a gyakorlatban is egy gyerekközpontú nevelés folyik Felcsíkon. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szakemberek őszinte meggyőződése szerint a kistérségben lakó gyerekek mindegyikének élnie kellene azokkal az egészen egyedülálló lehetőségekkel, amelyek rendelkezésükre állnak.

Aki kedvet kap, természetesen ezután is becsatlakozhat a hokiműhely életébe. Ehhez csak egy előzetes jelentkezésre van szükség Vizi Botondnál (0741 291 657) vagy Balázs Andreánál (0753 954 769).


 Ne maradj le újdonságainkról! Iratkozz fel hírlevelünkre ITT!

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia