Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
A jövőnek is üzentek
2017-11-03
 

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia célja, hogy megteremtse az itthon maradáshoz szükséges logisztikai és humánerőforrás feltételeket a jégkorong-utánpótlásban sportoló gyerekek és az ebben dolgozó szakemberek számára. A beruházások egyik fontos pillére a csíkkarcfalvi akadémiai központhoz tartozó sportmetodikai- és orvosi szárny felépítése, amelynek kezdetét 2017 októberére ígérték, és az ígéreteknek megfelelően el is kezdték. Az ünnepélyes alapkőletételre november 3-án, pénteken került sor.

– Minőségi sporthoz minőségi infrastruktúra kell. A most létesülő metodikai- és orvosi központ nélkülözhetetlen az élsporthoz – hangsúlyozta Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese, aki hozzátette, az a döntés, hogy létrehozzák a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, kezdetben azt jelentette, hogy létrehozni, megalkotni a lehetetlent. Most pedig már működik a csíkszeredai mobil műjégpálya, épül a sepsiszentgyörgyi és a gyergyószentmiklósi, a csíkkarcfalvi központnak pedig letették az alapkövét.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének kezdeményezésére indult el. Az ünnepségen köszönetet mondott azon személyeknek és intézményeknek, kiemelve Magyarország Kormányát, akik hozzájárultak az intézmény létrehozásához.

– Olyan akadémiát tervezünk, amely több központtal működik, hiszen egy erős közösségnek több lábon kell állnia. Fontos, hogy több száz, akár ezer gyerek is bekapcsolódhat a korcsolyázás, a jégkorong közösségépítő tevékenységébe, ugyanis ezek hozzátartoznak az identitásunkhoz. Az utánpótlás-nevelés nem történhet szervezetlenül, ezért kívánom, hogy a Mens Sana Alapítvány a legjobb tudása szerint tudja végigvinni a programot. Kiemelt célunk kell legyen, hogy a sportot összekapcsoljuk az oktatással. Ezen is kell dolgoznunk! – fogalmazott a szövetség elnöke.Az időkapszula tartalmát Tánczos Barna, az akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke mutatta be. A szervezők egy Ady Endre mottóval ellátott levelet, 2017-et szimbolizálva egy 17-es számú Székelyföldi Jégkorong Akadémia mezt, egy korongot, és az akadémia kötelékébe tartozó központok gyerekinek videóüzeneteit helyezték el a kapszulában.

A beszédeket követően Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia esperes-plébánosa, illetve Farkas Árpád, Csíkkarcfalva plébánosa mondott áldást.

Az eseményt sajtótájékoztatóval kötötték össze, amelyet Tánczos Barna, illetve dr. Zsigmond Barna Pál volt főkonzul, Újpest jelenlegi alpolgármestere és a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja tartott.

Tánczos Barna elmondta, hogy a metodikai- és orvosi központnak kettős szerepe van. Egyrészt hozzásegíti a sportolókat a száraz felkészüléshez, ugyanakkor az orvosi központ a rehabilitációs, illetve rekuperációs részlegeivel nemcsak a sportolókat, hanem Felcsík lakóit is kiszolgálja majd. – Jövő évben elkezdenénk a csíkkarcfalvi központ mellett a bentlakás építését is, továbbá Marosvásárhely is mobil sátortetős jégpályát kapna, amennyiben sikerül finanszírozást találni rá, hiszen az ottani helyzet tarthatatlan – hangsúlyozta Tánczos.A sajtótájékoztatón elhangzott, a jégpálya-beruházások nemcsak a jégkorongnak szólnak, hanem a többi jeges sportágnak is. Ezért együttműködést indítottak el a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Magyar Korcsolya Szövetség között, hogy a többi sportág köré is egy hasonló rendszert építsenek. „Fontos leszögezni, hogy az akadémia nem kíván felnőtt csapatot indítani, de segíteni akarjuk a meglévőket. Célunk egy egyetemista, U23-as alakulat létrehozása, ám ehhez alapjaiból kell újra építeni a székelyföldi jégkorongot, pontosabban az U8-as korosztálytól. Ezt szolgálja a Korisuli program is, mert ki kell kitermelni a megfelelő létszámú utánpótlást” – jegyezte meg Tánczos.

Dr. Zsigmond Barna Pál felvezetőjében elmondta, hogy 2010-től kezdve a magyar jégkorong folyamatosan elhúzott a székelyföldi, romániai jégkorong mellett.

– Kérdés volt, hogy mit lehet tenni, hogy a székely hoki visszatérjen a magyar hoki színvonalához. Ehhez egy sportpolitikai döntésre volt szükség. A román állam nem fejlesztett, ami létrejött az elmúlt időben, az a magánbefektetéseknek volt köszönhető. Majd két évvel ezelőtt a magyar kormány meghozta a döntést: kell egy akadémia, amely intézményes rendszert, illetve megfelelő szakembereket biztosít. A Magyar Jégkorong Szövetség látja, hogy nagy probléma a székelyföldi jégkorong kiüresedése. Támogatjuk, hogy a gyerekek maradjanak itthon a család mellett, az akadémia is ezt ösztönzi. Ugyanakkor a beruházások azt is segítik, hogy a fiatalok ne csak a sportban, hanem azon kívül is fejlődjenek. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia olyan műhely lehet, amely ezeket a fontos célokat szolgálja – zárta Zsigmond Barna Pál.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia