Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Hírek
 
2019 legemlékezetesebb SZJA-s pillanatai
2019-12-31
 

A jégkorongban szezonokban szokás gondolkodni, azonban a naptári év vége is fontos fordulópont egy olyan intézmény, mozgalom számára, mint amilyen a Székelyföldi Jégkorong Akadémia. 2019 igen eseménydús volt a székelyföldi jégkorong-utánpótlás életében, ezért arra vállalkoztunk, hogy az idei utolsó bejegyzésünkben összegyűjtjük, melyek voltak az év legemlékezetesebb pillanatai.

1. Átadják az SZJA orvosi és metodikai központját

Rögtön az év elején, január 18-án ünnepélyesen megnyitotta kapuit az orvosi és metodikai központ. A létesítmény egyedülálló edzésfeltételeket, rehabilitációs és regenerációs lehetőségeket nyújt a sportolóinknak. A metodikai rész egy korszerű edzőteremből és olyan sportágspecifikus felszerelésekből áll, mint a szintetikus jégfelület, lövőgép, korcsolyázógép.

Az orvosi részen a gyógytornász mellett mostanra belgyógyász, kardiológus, fizioterapeuta és családorvosok is tevékenykednek. A klinika, az edzőterem és a wellness egyaránt nyitott a nagyközönség számára is.

2. Először győz a Sapientia U23 a rekordbajnok Steaua București ellen

2019. március 5-én a kevesebb mint egy éve alapított egyetemista csapatunk Kézdivásárhelyen legyőzte a légiósokkal is megerősített fővárosi gárdát. Már korábban is sok olyan mérkőzést játszott a két csapat, amelyen a sapientiások szoros eredményt értek el, azonban ezen az estén tudtak először kellően agresszívek és koncentráltak lenni ahhoz, hogy megszerezzék a három pontot.

3. Megszerzi története első nemzetközi tornagyőzelmét az SZJA

Áprilisban Csehországban rendezték meg az Easter Cup nevet viselő nemzetközi tornát, amelyen a Székelyföldi Jégkorong Akadémia a különböző korosztályokban összesen hat csapattal vett részt. Mindegyik együttes kiváló teljesítményt nyújtott, azonban kettő kiemelkedett közülük, ugyanis az SZJA 2004 a cseh, dán és holland csapatokból álló mezőnyben ezüstérmet szerzett, az SZJA 2003 pedig megszerezte a Székelyföldi Jégkorong Akadémia történetének első nemzetközi tornagyőzelmét, miután cseh, holland és belga csapatokat is maga mögé utasított.

4. SZJA Hokimajális, Csíkkarcfalvára látogat Orbán Viktor

A rossz időjárás ellenére kimondottan tartalmas és emlékezetes rendezvény volt az idei SZJA Hokimajális. Május 10-én, pénteken a Székelyföldi Jégkorong Akadémia minden központjából Felcsíkra érkeztek a jégkorongozók. Az egyes korosztályoknak más-más programokat szerveztünk. Minden központ saját sátrat rendezett be, de volt hokis sütik versenye és hokikvíz is. A nap második felében díjaztuk azokat a sportolókat és szakembereket, akik a 2018-2019-es szezon során valamilyen szempontból kiemelkedőt nyújtottak.

Sok nézőt vonzott a Gyergyó-Csík gálamérkőzésünk is, amelyen jótékonysági adománygyűjtést szerveztünk.

A rendezvény kiemelkedő pillanata volt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének látogatása, aki az orvosi és metodikai központot tekintette meg, de bepillantott a jégen folyó edzésekbe is.

5. Neves szakemberekkel bővül az SZJA szakmai stábja

A 2019-es évben több olyan szakembert is sikerült Székelyföldre csábítani, akiknek a munkája garanciát jelenthet az akadémia fejlődésére. Februárban érkezett a kanadai Larry Sadler, aki a kapusok és kapusedzők felkészülését vezeti. Őt követte két mentoredző, a szintén kanadai Dean Holden és a felvidéki születésű Sille Tamás. Előbbi a dél-koreai téli olimpia előtt töltött be kulcsszerepet az ország jégkorongjának megszervezésében, utóbbi a magyar válogatott oszlopos tagjaként a szapporói hősök egyike volt.

2019 végéhez közeledve csatlakozott hozzánk az a Glen Williamson, aki bár kanadai, éveken át a magyar utánpótlás-válogatottak felkészüléséért felelt.

6. Svédországba igazol Részegh Zsolt

Miután sikeresen leérettségizett, a Sapientia U23 2018-2019-es pontkirálya próbajátékon vett részt a svédországi Norrköpingben, ahol együtt edzett több napon keresztül a Vita Hästen U20-as együttesével, majd egy mérkőzésen lehetőséghez is jutott. Ezt követően szavaztak neki bizalmat, így a most folyó szezonban ott jégkorongozik. A gárda a második legerősebb utánpótlás-bajnokságban, az úgynevezett J20 Eliteben versenyez, a felnőtt csapata pedig, amelyben idéntől Bartalis István is játszik, az Allsvenskan résztvevője.

Részegh Zsolt néhány hónappal a kiutazását követően mesélt svédországi élményeiről. Az interjú itt olvasható el.

7. Útjára indul a Kárpát-medencei Magyar Liga

A 2019-2020-as szezon elején a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Magyar Jégkorong Szövetség közös versenysorozat elindításáról döntött. A Kárpát-medencei Magyar Liga névre keresztelt bajnokságban az U12-es és U14-es korosztályok vesznek részt. A cél az volt, hogy az erdélyi csapatok az előző szezonhoz hasonlóan idén is elégséges mennyiségű tapasztalatot gyűjthessenek anyaországi klubokkal szemben, és mindez kevesebb utazással és iskolai hiányzással járjon.

Mindkét korosztályban 4-4 tornára kerül sor, amelyeken különböző anyaországi együttesek vesznek részt az MJSZ beosztása alapján. Mindkét korosztályban túl vagyunk már 2-2 állomáson, és minden jel arra mutat, hogy az új formátum beváltja a hozzá fűzött reményeket. Eddig a KML-ben összesen 9 érmet szereztek az SZJA-s csapatok.

8. Megszerzi első nemzetközi győzelmét a Sapientia U23

Fennállásának második évében elkezdte nemzetközi szereplését a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködésében megalapított Sapientia U23 csapat.

Az European University Hockey League nevet viselő sorozat azoknak az együtteseknek nyújt versenyzési lehetőséget, amelyek céljaikat, értékrendjüket tekintve a tengerentúli egyetemi sport mintájára működnek. Akárcsak a Sapientia U23-nak, a többi résztvevő gárdának is az a célja, hogy az utánpótlás és a felnőtt jégkorong között hidat képezzen, emellett kiemelt szempont a sport mellett a játékosok továbbtanulása.

A mieink rögtön az első kiszálláson biztató játékot mutattak és jó eredményeket értek el, hiszen a második idegenbeli összecsapáson sikerült legyőzni a Trencsén csapatát, később a Hokiklub Budapestet is felül tudta múlni Antal István és Del Pedrick legénysége.

9. Székelyudvarhelynek is van fedett műjégpályája

A székelyudvarhelyi utánpótlás különleges helyzetben volt, mióta csatlakozott a Székelyföldi Jégkorong Akadémiához, ugyanis saját műjégpálya nélkül, rengeteg utazással készültek hétről hétre. A szakemberek, a gyerekek és a szülők kitartása, valamint az udvarhelyi hokis közösség ereje 2019 év végére komoly eredményt hozott, ugyanis felavatták az újonnan épült műjégpályát.

10. Összegyűlik 70 pár korcsolya az Ajándékozz esélyt karácsonyra! elnevezésű jótékonysági gyűjtés során

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia rendszerében megközelítőleg 800 gyerek jégkorongozik jelenleg. Ezeknek a sportolóknak biztosítani igyekszünk a lehető legmagasabb színvonalú képzési feltételeket, a szükséges felszereléseket, ugyanakkor támogatjuk a (tovább)tanulásukat.

A nálunk hokizó gyerekek számának körülbelül tízszerese, mintegy 8000 kisiskolás vesz részt hétről hétre az SZJA által szervezett Korisuli programban. Ezáltal rengeteg fiatalnak nyújtunk rendszeres sportolási lehetőséget, azonban sok olyan gyerek él a térségben, aki anyagi nehézségek miatt nem csatlakozhat osztálytársaihoz a korcsolyázások alkalmával.

Az Ajándékozz esélyt karácsonyra! elnevezésű gyűjtést azért szerveztük, hogy segítsünk azoknak a nehéz körülmények között élő gyerekeknek, akiknek a szülei nem tehetik meg, hogy korcsolyát, sisakot, meleg kesztyűt vásároljanak. A gyűjtés érdekében a csíkszeredai székhelyű Fun Fm rádióval összefogva 6 órás élő műsorfolyamot rendeztünk. A jótékonysági akcióhoz élő adásban sok ismert, példamutató ember csatlakozott, művészek, tanárok, orvosok, sportolók, sportban érdekelt szakemberek. Az intenzív figyelemfelhívó kampánynak és a székelyföldi jégkorongszerető közösség összefogásának köszönhetően körülbelül 70 pár korcsolyára elegendő forrás gyűlt össze. Ez 70 boldogságtól sugárzó gyermekarcot jelent, ezzel a szívmelengető sikerrel zárta az évet az SZJA.

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia