Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Gábor János

Névjegy : Gábor János
Születési dátum:
1967. 06. 24
Központ: Felcsík  SK
Korosztály: U8 és U10
Korábbi klubok: HC Felcsík, HC Madicsa                                                                                                                                     

Gyermekkor, sporthoz fűződő viszony kialakulása

Karcfalván születtem, Karcfalván nőttem fel, és jelenleg is Karcfalván élek. Negyedik osztályos voltam, amikor helységünkben elindult a hokiláz, fapalánkos hokipálya épült, ami abban az időben nagy eredménynek számított. Korábban a korcsolyázni vágyóknak a befagyott patakokon, az Olt folyón és az iskola udvarán lévő kis korcsolyapályán volt lehetőségük korcsolyázni és hokizni. Ebben az évben toboroztak korcsolyázni tudó gyerekeket, és megszületett az iskola hokicsapata, aminek én is tagja voltam. A következő esztendőben új felszerelést vásárolhattunk magunkra, részt vettünk az Előre kupán, Pionír kupán, a csíki és gyergyói falvakban évente megszervezett jégkorongtornákon,. Nemcsak jégkorongoztam, hanem tagja voltam az iskolai és a helyi focicsapatnak, valamint az iskolai atlétika versenyeken is részt vettem.

Pályaív

A sportolói pályám a karcfalvi iskolában gyerekként kezdődött, mert itt szerettem meg sportolni, főként jégkorongozni, de futbalozni is. A középiskolai felvételi vizsgán bekerültem a csíkszeredai Matematika-Fizika Gimnázium, a mai Márton Áron Főgimnázium sport osztályába, ahol a Lyceum csapatában jégkorongoztam. A Karcfalvi Hargita futbalcsapatban sok éven keresztül játszottam, és több alkalommal megnyertük a megyei bajnokságot.

Mivel nagyon szerettem sportolni, már gyerekkoromban álmodoztam, hogy sportoló, majd testnevelőtanár és edző legyek. Álmom nagyjából teljesült, mert elvégeztem a testnevelő tanári egyetemet, és a karcfalvi Mártonffy György Általános Iskola testnevelő tanára lettem, majd jégkorongedzői diplomát is szereztem, és a Felcsík SK edzőjeként dolgozom. Játékosként nem tudtam magas szinten játszani, mert a vidéki jégkorong nem tudott minőségi jégkorongozókat nevelni természetes jégen a rövid szezon miatt, így a városi gyerekekkel szemben alulmaradtunk. Ezért minden vágyam az volt fiatal pedagógusként, hogy műjégpálya épüljön vidékre is, hogy lehessen utánpótlás-csapatokat nevelni. Ez az álmom is teljesült, mivel sikerült műjégpályát építeni a szülőfalumba, amiben oroszlánrészt vállaltam.

Edzői hivatás

Testnevelő tanárként próbálom a gyerekeket a sport, főként a jégkorong irányába igazítani, hogy minél többet mozogjanak, fizikálisan is, szellemileg is erős személyekké váljanak.

Szeretném edzőként minél több gyermekkel megszerettetni a jégkorongot, megtanítani, átadni a megszerzett tapasztalatokat, és bíztatni a sportolásra.

Értékrend/filozófia

Természetesen edzőként és testnevelő tanárként is szeretem, amikor tanítványaim közül hírneves játékosok kerülnek ki, de a legfontosabb, hogy a legtöbb gyermeknek át tudjam adni a mozgás iránti lelkesedésemet. A gyerekek fejlődjenek, felnőtt korban adják tovább gyerekeiknek a sport iránti szeretetet.

Siker

A sport terén, a 30 éves pályafutásom alatt gyerekekkel dolgoztam, és továbbra is szeretném folytatni ezt a szép szakmát, hogy lássam, miként fejlődnek, nőnek fel, és lesznek sikeresek a gyerekek.

Edzőként az a legnagyobb siker az utánpótlás szinten, hogy minél több gyereket be tudjak vonni a sportéletbe, főleg a jégkorong világába. Siker, amikor a csapat győztesen száll le a pályáról, de nagy siker amikor a gyerekek szívesen és jó kedvvel vesznek részt az edzéseken, mérkőzéseken. Ha a gyerekek közül hírneves játékosok kerülnek ki, az is nagy siker, és motivál a további edzői pályafutásomban.

Bónusz

Hobbi: Zene
Kedvenc csapatok: Csíkszeredai Sportklub , Fehérvár AV19
Kedvenc játékosok: Péter Andor, Alekszandr Mihajlovics Ovecskin
Legemlékezetesebb pillanat edzőként: Amikor a lányommal közösen edzettük a két unokámat.                                                   

 
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia