Belépés Regisztrálás Székelyföldi Jégkorong Akadémia főtámogatója
Fordítások
 
Tanácsok U14-esek és U16-osok számára egy egyetemi játékosmegfigyelőtől
2020-07-14
 

Milyen készségek, tulajdonságok érdekelnek egy olyan edzőt, aki az amerikai egyetemi bajnokságban szereplő csapatának jövendőbeli játékosait keresi? Az alábbi cikk angol nyelvű változata az Amerikai Fejlesztési Program hivatalos honlapján jelent meg, és betekintést enged egy NCAA-ben dolgozó edző gondolkodásmódjába, játékoskiválasztási elveibe.

Kevesen töltenek annyi időt jégpályán, mint Andy Slaggert. A Notre Dame társedzője az utóbbi 27 évben a Fighting Irish jégkorongprogramjában tevékenykedett. Ez idő alatt büszke hokis szülővé is vált Graham, Landon és Carter nevű fiainak köszönhetően.

Slaggert, ha épp nem a klubnál van, ahol Graham is másodéves, Landont követi az USA U18-as válogatott fejlesztési programjában, vagy Cartert a Chicago Mission U14-esei között, esetleg lehetséges későbbi hallgatókat, játékosokat figyel meg valamelyik jégpályán.

Amikor megfigyelőként dolgozik, olyan játékosok felkutatására törekszik, akik az egyetemi bajnokságban, az NCAA I. divíziójában játszhatnak a későbbiekben. Bármit is csinált Slaggert, jól csinálta, ugyanis most, Notre Dame-i öregdiákként ő a vezető játékostoborzó a klubnál.

“Ő a legkiválóbb toborzója a Notre Dame-nak. Andy kivételesen fontos a játékosaink számára onnantól kezdve, hogy bekerülnek hozzánk, egészen odáig, hogy véndiákok lesznek. Sokkal többet jelent ő, mint hokiedző, az életben is igyekszik a fiatalokat irányítani, segíteni.” Így vélekedik róla társedző kollégája, Jeff Jackson.

Akkor számít igazán nagy tekintélynek Slaggert, amikor azt kell meghatároznia, hogy mire van szüksége egy játékosnak ahhoz, hogy eljusson az egyetemi jégkorong szintjére.

A legfontosabb készség

Mi az első dolog, amit Slaggert keres?

“Nos, azt hiszem, a legelső, ami mindenkivel kapcsolatban feltűnik számomra, az a korcsolyázás. Szerintem ez a döntő készség, ezért figyelek legelőször erre. Ahogyan a játék az utóbbi időben fejlődött, ez a terület még fontosabbá vált” – vallja.

Sokoldalú játékmesterek

Ezt követően Slaggert azokra a további készségekre kíváncsi, amelyek kiemelnek egy játékost a többiek közül.

“Készségekre, ügyességre fókuszálok, de az a kérdés, hogy ezek a csapaton belül, abban a konkrét környezetben hogyan érvényesülnek. Biztosak akarunk lenni benne, hogy egy játékos kiválóan lát a jégen, képes irányítani a játékot, és segíti a csapattársait. Ez nem arról szól, hogy egy az egyben képes-e megverni az ellenfelet, hanem arról, hogy az adottságait, készségeit hogyan tudja kihasználni abban a környezetben, amit a csapat teremt. Vonj magadra egy játékost, és tálald fel a korongot az üresen álló társnak, ehhez hasonló dolgokra kell gondolni, ez is ügyesség, de egy rendszeren belül van ez elgondolva”.

Jegyek és jellem

Egy egyetemi hokiban dolgozó edző jóval több mindenre figyel, nem elég, hogy megnézi a játékost a jégen. Kell tudnia, hogy az adott sportoló hogyan teljesít az iskolában.

“Úgy gondolom, a jegyek jó szűrőt jelentenek. Ha valaki jó jegyeket kap, azt jelenti, hogy a megfelelő dolgokra koncentrál a jégen kívül, vagyis jó védőháló van körülötte. Ez az első szint.”

Ezután szóba áll a játékos környezetében élőkkel, hogy többet megtudjon róla.

“Vezéregyéniség, ő a kapitány? Odafigyel az apró dolgokra is? Hogyan viselkedik edzésen? Elbeszélgetünk a jelenlegi, és akár a korábbi edzőivel, hogy kiderítsük, jó csapattárs-e, kedvelik-e a többiek, keményen dolgozik-e, nyitott-e a tanácsokra, javaslatokra, edzői elvárásokra” – meséli Slaggert.

Támogató kapcsolatok

A hokis szülőként szerzett tapasztalatai sokat változtattak a toborzáshoz, kiválasztáshoz való hozzáállásán. A legnagyobb fia, Graham másodéves a Fighting Irish kötelékében, a középső, Landon is hamarosan csatlakozik a kerethez. A legkisebb idővel szintén a testvérei nyomdokaiba léphet.

“Ez a helyzet segített megérteni, milyen bánásmódot igényelnek a fiatalok a kiválasztási folyamat során. Megerősített abban, hogy az emberi kapcsolatok mennyire fontosak” – vallja a tapasztalt szakember.

Hozd ki a legtöbbet magadból

Amikor Slaggert visszatér egy-egy ilyen útról, és átadja az adott játékosról készült jelentést a szakmai stábnak, van néhány kérdés, amelyet biztosan feltesz neki Jackson edző.

“Mikor visszatérek, mindig megkérdezi, hogy hogyan versenyez, milyen az érzéke a hokihoz?  Milyen a korcsolyatudása, technikája? Mit mondott az edzője róla? Ezek hihetetlenül fontos információk a mi programunkban.”

Legvégül Slaggert azt szeretné tudni a lehetséges, jövőbeli játékosáról, hogy milyen típusú, milyen profilú jégkorongozó. Szereti azt látni, hogy a lehető legjobb a saját profilján belül.

“Az a nagyszerű a hokiban, hogy ahhoz, hogy edzőként nyerni tudj a csapatoddal, különböző játékosokra van szükséged. Azt javaslom, hogy sportolóként légy önmagad, és hozd ki a legtöbbet az adottságaidból! Minél elszántabban versenyzel, és minél jobban tanulsz, annál jobb lehetőségeid lesznek a későbbiekben” – összegzi értékrendjét Slaggert.

Mi is az SZJA-blog?

 
 
 
 
Vissza
 
 
 
 
Minden jog fenntartva. Copyright © 2016 SZ.J.A. Székelyföldi Jégkorong Akadémia